Introduction Thread

I figure it would be nice to have a place where people can introduce themselves and what connects them to FP.

I attended my first FP meetup in May, when I presented about PureScript & Halogen. I’ve been working with PureScript and Haskell for the past year and it’s been an awesome ride. I’m particularly interested in functional type systems – both practically and formally (through Type Theory, Category Theory etc).

What brings you to Bucharest FP? What FP languages do you use, or would like to use more?

2 Likes

Salut,

Sunt fost coleg de-al lui Ionuț. Entuziast de FP am devenit treptat, migrând spre Scala la un fost proiect unde scalabilitatea și performanța deveniseră probleme și de acolo am devenit din ce în ce mai familiar cu conceptele folosite în lumea FP datorită implicării mele în ecosistemul Typelevel.

Am o experiență … interesantă, adică nu am cunoștințe despre Category Theory peste monoizii de care am auzit din liceu, dar sunt familiar cu toate clasele principale din Haskell, e.g. toată ierarhia Functor-ului, cu abstracții gen IO, MVar, STRef, cu monad transformers gen StateT, ReaderT, EitherT, etc. pentru că le-am implementat :slightly_smiling_face: câteodată dându-mă cu capul de birou și redescoperind ce alții au descoperit citind lucrări, ca atunci când am avut revelația zgrobitoare că operațiile de fold (e.g. foldRight) oglindesc forma constructorului, cică se zice că-i “homomorphism” sau ceva de genul. Adică sunt foarte ignorant la treburi d’astea și tot ce-am priceput din istoria asta a fost că foldRight și Traversable nu sunt generice mai deloc, dar cum listele sunt folosite peste tot în FP, mitul și coafura persistă :smirk:

Despre Bucharest FP, mă bucur că avem un forum și sper să crească. Sper că nu te superi că am scris mesajul în Română, însă sunt activ pe Gitter în comunități unde se vorbește Engleză și ar fi cool să-mi vorbesc și limba nativă din când în când.

1 Like

3 posts were merged into an existing topic: Foldable and (Co)Recursive

Propun sa continuam aici discutia despre Foldable si Recursive structures si sa lasam thread-ul asta pentru introduceri :slight_smile:

Când vorbesc programatorii între ei, inevitabil vei ajunge la ceva manifestări ale separării responsabilității — am mutat discuția despre Foldable în topicul creat de Vlad :slight_smile:

Despre mine… eu am descoperit paradigma FP prin 2009 când mă uitam la cursurile Structure and Interpretation of Computer Programs, cursuri de care am aflat de pe blogul de-atunci al lui Alex.

Mi-aduc aminte și acum ce uimit am fost de faptul că, în Scheme, + e o funcție și, mai mult de-atât, o valoare care poate fi trimisă ca argument altor funcții. Cred că ăla a fost punctul meu de cotitură în ceea ce privește FP (plus un bug la lucru cauzat de mutabilitatea array-urilor din JavaScript :smile:).

Tot prin perioada aia am descoperit și Haskell, la care am apreciat foarte mult simplitatea, cel puțin cea inițială. Ulterior aș fi vrut să lucrez cu Haskell în producție, dar m-am mulțumit cu un middle-ground, și anume Scala, în care lucrez de vreo 5-6 ani.

În timpul liber, când era :D, îmi plăcea să mă mai joc cu Standard ML, mai mult din cauză că există o grămadă de literatură în jurul a tot ce înseamnă compilatoare, interpretoare și type checkers (un alt interes de-al meu) exemplificate cu Standard ML.

2 Likes

Eu am ajuns aici la invitatia lui Vic.

Nu mai tin minte ce mi-a trezit interesul pentru FP (care a fost prima sursa). Candidatii sunt SICP, prezentarile lui Rich Hickey sau poate sa fi fost ceva prezentare de Erik Meijer.

Sunt fascinat in special de ideea de combinare a paradigmelor FP si OOP pentru ca majoritatea experientei mele este in GUI programming. Am fazut si ceva prezentari de la Martin Odersky dar n-am apucat sa ma joc cu Scala.

Lucrez cam de un an in Elm. :slight_smile:

4 Likes